Sveriges vackraste kyrka

Att kyrkor är vackra och imponerande byggnader kan knappast någon förneka, och även en icke-troende kan säkerligen uppskatta de utsmyckningar och den slående arkitektur man hittar innanför (och utanför) de flesta kyrkportar. Vissa kyrkor har dock imponerat på det svenska folket mer än andra, och en av dem är Själevads kyrka i Själevad i Örnsköldsvik. Kyrkan hör till Själevads socken i Härnösands stift, och år 1998 utsåg läsarna av tidningen Året Runt den till Sveriges vackraste kyrka.

Kyrkans slående utseende är uppenbart redan när man beskådar den utifrån, då den har en ovanlig åttakantig form. Dess ingång ramas in av kolonner som minner om grekiska tempel. Om vintrarna smälter dess vita fasad in i den omgivande snön, medan den på sommaren lyser som ett isslott mot gräset. Just på sommaren är kyrkan full av aktivitet, då det är en populär vigselkyrka. Dessutom har kyrkan flera aktiva körer, och används som lokal till konserter under hela året.Själevads_kyrka_int1

Inifrån kyrkan har man utsikt över sjön Själevadsfjärden och över Moälvens dalgång. Förutom utsikten kan man också beskåda kyrkans dopfunt av Självedalsgranit, tillverkad 1959, eller dess orgel med 53 stämmor, tillverkad 2007. I kyrkan finns också en betydligt äldre altaruppsats, som tillverkades på 1700-talet av Johan Edler den äldre, och ovanför altaret hänger en altartavla målad 1923 av två konstnärer som härstammade från Självedalen: Gustaf Strandberg och Gunnar Wiberg. Om du själv tycker om vacker arkitektur och vacker inredning, och gärna dekorerar ditt eget hem, är Barnebys.se rätt hemsida för dig. Där auktioneras mängder av vackra möbler och dekorationer ut, bland annat från Svenskt Tenn.

Innan Självedalens kyrka byggdes mellan 1876 och 1880, fanns en annan kyrka på platsen, av betydligt mer modest utformning. Det handlade om en medeltida kyrka i form av en rektangulär stenbyggnad, utan torn. Kyrkan var trots det även den dekorerad på insidan, med ett antal målningar. Dessa kalkades dock olyckligt nog över vid en reparation i kyrkan på 1700-talet. När den nuvarande kyrkan skulle byggas började man helt enkelt riva ner den gamla kyrkan, utan tillstånd. Man hemlighöll projektet från församlingsmedlemmarna, eftersom man annars befarade protester. Den gamla kyrkan hade dock stått på sin plats i hundratals år, och tänkte inte ge med sig i första taget: det slutade med att man var tvungen spränga bort den. Denna skymf mot historien kan kanske mildras av att den kyrka som tog dess plats är en av de vackraste i Sverige.