SKUT- Svenska kyrkan i utlandet

Om du ska flytta utomlands eller åka ut och resa, kan du besöka SKUT, Svenska kyrkan i utlandet. För många utlandssvenskar är det en träffpunkt och oas, särskilt för de som är bosatta i ett annat land.

Resa och bo utomlands

Det är många svenskar som tycker om att resa. Både unga, barnfamiljer och pensionärer reser utomlands en eller ett par gånger varje år. Vissa gör också en längre semester på flera månader, antingen genom att resa runt eller stanna på ett särskilt ställe. Det är också många svenskar som valt att bosätta sig utomlands, på heltid eller under delar av året. Det finns flera orsaker till att både resa och flytta utomlands: jobb, kärleken, men också annat klimat eller att man förälskat sig i en kultur. Samtidigt brukar de flesta, vare sig de kommer från Sverige, Italien eller Egypten känna sig lite extra ”svenska”, ”italienska” eller egyptiska” när de bor utomlands – plötsligt upptäcker man att hemlandet inte var så dumt och man börjar sakna vissa saker som mat, kultur och möjligheten att kunna samtala fritt och i ett socialt sammanhang som man känner till utan och innan. Res utomlands och paradoxalt nog lär du känna både dig själv och ditt eget land bättre. Om du drömmer om att kunna resa mer eller bo utomlands, så är det viktigt att planera din ekonomi på rätt sätt och förvalta dina tillhörigheter. Om du bor i en bostadsrätt är det viktigt att du verkligen känner att du kan resa utomlands utan att behöva oroa dig för lägenheten. Ett tips är då att anlita Nabo för fastighetsförvaltning – då kan du lugnt resa jorden runt.

Svenska kyrkan i utlandet

I många länder finns sedan mycket länge Svenska kyrkan. Vare sig du brukar gå till kyrkan eller inte i Sverige, kan du gå dit för att fika, lyssna på musik och träffa andra svenskar, men också för att få samtala konfidentiellt med en präst och få hjälp med eventuella problem. När hemlängtan eller olika problem tornar upp sig är det skönt att kunna gå till ett ställe där människor kommer att förstå dig – både din bakgrund, men också hur det känns att vara ute i vida världen och inte alltid veta hur du ska göra. Om du bor utomlands och vill att ditt barn också ska få lära sig svenska i skolan, så drivs det ibland ”svenska skolor” – ofta i samarbete med Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har också hjälp många personer: just nu är det många flyktingar som fått avslag på sin ansökan i Sverige, och som då tar hjälp av Svenska kyrkan i Paris. Detsamma gäller i fler kyrkor utomlands. Och under andra världskriget gömde Svenska kyrkan i Berlin judar och hjälpte många människor.