Svenska kyrkan: sjunga i kör

Om du tycker om att sjunga har Svenska kyrkan mycket att erbjuda! Det finns körer för både stora och små, och i olika musikstilar.

Musik

Att lyssna till musik kan både vara rogivande, uppmuntrande och glädjefyllt, beroende på musiken och i vilken sinnesstämning som du är i. Om du har mycket att göra på jobbet och i privatlivet, barn som ska skjutsas och hämtas, krav från chefen eller om du håller på med att renovera ditt hem, är det viktigt att slappna av för att kropp och själ ska fungera – musik kan då vara till stor hjälp. Ett tips för att underlätta en renovering är också att köpa egentillverkade pardörrar från GK Door – då får du vackra dörrar som passar ditt hem perfekt! För att fungera och må bra behöver vi reducera stress, och ibland också hur mycket som vi väljer att planera in i livet. Genom att gå på en konsert och lyssna på vacker musik i en kyrka, ger du dig själv en chans att tänka över livet och fatta kloka beslut.

Körer

I de flesta svenska kyrkor finns det en eller flera körer, för alla åldrar, och alla är välkomna att vara med. De flesta kyrkor har en barnkör som sjunger en gång per termin i en gudstjänst eller på en julkonsert. Det ger barnen en möjlighet att på ett roligt sätt få sjunga och ibland också få spela ett musikinstrument.

Många svenska kyrkor har en ”kyrkokör”, som sjunger till jul och påsk. Vissa körer övar in avancerade stycken av Händel och Bach, andra sjunger mer moderna psalmer och lovsånger. Det är också vanligt med gospelkörer. Gospelmusiken är väldigt glad och framåt och i flera sånger behövs en solist som lyfter fram vissa strofer eller sjunger verserna. Oavsett vilken slags kör som kyrkan har, brukar körmedlemmarna sjunga i olika stämmor beroende på deras röstregister. Vissa kvinnor har lätt att sjunga höga toner och brukar då sjunga sopranstämman – vilket är detsamma som att sjunga melodin. Den andra vanliga stämman för kvinnor är altstämman. Altstämman är lägre och för många lättare att sjunga utifrån tonläge – däremot sjunger inte alltid altstämman melodin, utan en egen melodi. De vanligaste stämmorna för män kallas tenor och bas. Basen är den lägsta stämman, liksom musikinstrumentet kontrabas. Den andra manliga stämman är tenor. Tenoren är, liksom sopranen, en hög stämma. När du kommer till en kör kommer du få provsjunga eller välja vilka stämma som du vill ha. I en vanlig kör behöver du inte vara orolig för att behöva provsjunga för att ens få vara med – de flesta körledare är bara glada för alla som vill delta i kören! Du kommer inte heller att behöva provsjunga din stämma inför de andra i kören – det är något som du och körledaren kommer överens om tillsammans. Du kan självklart både vara med i en gospelkör, kyrkokör och annan slags kör som erbjuds.