En kristen begravning hos Svenska kyrkan

Begravningar är något som man inte vill tänka på eller ännu mindre planera för. Det är dock viktigt att man själv vet hur man vill att det ska gå till eller att man vet hur ens släktingar vill att det sista avskedet ska se ut. I svenska kyrkan kan man välja på olika gravsättningar beroende på om det handlar om att begravas i en kista eller om att kremeras och förvara askan i en urna. Man väljer också om man har tänkt att ha en större samling av människor vid begravningen eller om den ska vara för en mindre grupp.

Att välja kista till begravningen

Tyvärr kommer det att bli en del större utgifter med en begravning. En av dem är att köpa den kista som man ska begrava den avlidne i. Det finns många olika kistor att välja på i olika träslag, i olika färger. Det finns kistor med helt lock och även kistor som man till hälften kan öppna, som används vid öppna begravningar. Om man vill undvika en såpass stor utgift som en kista innebär och kanske inte tycker att det är det viktigaste vilken kista som det blir, kan man välja ett annat alternativ. en pappkista kan göra begravningen billigare. Pappkistan har fått godkänt av krematorier och är vänlig både mot miljön och plånbok.

Att välja kremering

Det är många som väljer kremering i stället för att begravas i en kista. Efter kremeringen kommer askan antingen att gravsättas i urngrav, minneslund, i askgravlund eller strös ut i naturen. Om man väljer att strö askan i naturen krävs det speciella tillstånd innan man kan göra det. Kremering kan vara ett alternativ om man inte vill ha en traditionell begravning eller om man inte vill ha en gravsten. Att begravas i en minneslund betyder att urnan alltid kommer att finnas i en miljö som tas hand om av kyrkogårdsförvaltningen. Vid kremeringen kan de anhöriga vara med precis som vid en begravning med kista.