Svenska kyrkan och musik

Om du tycker om musik har kyrkan mycket att erbjuda: allsång på gudstjänster, körer och konserter. Du behöver inte gå i kyrkan på söndagar för att få delta i körer eller gå på konserter.

Musikens goda inverkan

Vi mår bra av att lyssna på musik, spela ett instrument och att sjunga. I kyrkan kan du göra alla tre, alldeles gratis! De flesta av oss har mycket i livet: jobb, familj, vänner, ensamhet, hälsoproblem, arbetslöshet eller ekonomiska problem – vissa har för mycket att göra, andra för litet. Musik är till stor hjälp för många att ta sig igenom vardagen. Om du behöver tänka igenom ditt liv kan du gå på en konsert i kyrkan, sitta i kyrkbänken och bara tänka. Om du tänker mycket på dina barn och deras framtid är det klokt att du börjar spara till dina barn – du får en god start genom SAVR.com som hjälper dig med allt som du behöver veta kring framtida sparande för dem som du älskar mest. Genom att lyssna till musik, sjunga eller spela ditt favoritinstrument ger du dig en möjlighet att stanna upp, och både känna glädje och ro på samma gång – något de flesta av oss behöver i vårt stressande samhälle.

Musik i gudstjänsten

På gudstjänster sjunger man både äldre psalmer och moderna lovsånger. De flesta sånger sjungs gemensamt som allsång, men ibland framför också stycken av en solist eller en kör. Det är vanligt att en gudstjänst avslutas med ett postludium – instrumental musik som kantorn, kyrkomusikern, spelar som avslutning, som en tid för reflektion. Ett postludium är ofta ett klassiskt stycke av t.ex. Bach eller Beethoven.

Körer

I svenska kyrkan kan du alltid sjunga i en kör! Det finns olika slags körer, både barnkörer, gospelkörer, kyrkokörer och allmänna körer. Det är gratis att sjunga i en kör och vanligtvis uppträder körerna kring jul, påsk och allahelgona. Du behöver inte vara duktig på att sjunga för att få delta i en kör, utan det räcker med att du tycker om att sjunga. Vilken kör som en kyrka erbjuder beror på körledaren, vilken musik som den personen tycker om och är skicklig på. Om du spelar ett musikinstrument finns det också en möjlighet att du kan få spela i kören, särskilt om du spelar ett blås- eller stråkinstrument, då det kan lyfta en körsång mycket att ha fler instrument än bara piano. För att få spela piano, huvudinstrumentet, krävs det att du är mycket skicklig, men många andra musikinstrument kräver bara att du klarar av att spela melodin eller rätt ackord (gitarr), vilket ger större möjligheter att verkligen få spela. Det är inte heller ovanligt att körledaren frågar om någon vill sjunga solo på en sång.

Konserter

Svenska kyrkan erbjuder många konserter året om. Det är vanligt med julkonserter, vilket också är den vanligaste och mest besökta musikevenemanget, men det finns också många andra konserter. Under hela året kan du lyssna på allt från mindre körer, kvartett och jazz, till skickliga pianister som framför särskilda kompositörer. Många välgörenhetsgalor sker också i kyrkor.